Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Zasielame raz za 14 dní.
- Úvod
- Fritézy
Fritézy
Fritézy
Fritéza je aj známa ako fritovací hrniec . Umožňuje nám okrem vyprážania aj teplovzdušného pečenia aj ohrev potravín. Jej hlavnou výhodou je rýchle a rovnomerné opečenie pokrmov. Vo fritéze je možné pripravovať mäso, zeleninu ale aj pokrmy z cesta.
Potraviny, ktoré pripravujú fritovacie hrnce, bývajú oproti klasickému vyprážaniu, rýchlejšie, ale najmä pohodlnejšie pripravené.
- Typ fritézy si treba zvoliť podľa spôsobu ohrevu. Rozlišujeme teplovzdušné fritovacie hrnce a fritovacie hrnce s olejom
- Veľkosť fritézy je potrebné zvážiť podľa toho, či ju budete prenášať, alebo bude po celý čas na jednom mieste
- Objem vám napovie, pre koľko ľudí naraz pokrm hrniec na hranolky pripraví. Nepriľnavý materiál nádoby vám zaistí jednoduchú údržbu
- Funkcie výrazne zjednodušia prácu s fritézou – ide o časovač, ale aj bezpečnostné funkcie, akými sú izolovaný povrch a rukoväť, ale aj poistka proti prehriatiu. Väčšina moderných fritovacích hrncov dnes už disponuje aj displejom
Olejová fritéza:
Olejová fritéza je ideálna fritéza na hranolky. Vo fritéze s olejom sa potraviny fritujú v koši úplne ponorenom v oleji. Vďaka špeciálnym pachovým filtrom nevzniká tak nepríjemný zápach. Pre lepšie trávenie jedla je ideálne použiť rastlinný olej a pre kvalitne pripravené jedlo je vhodný palmový olej, ktorý sa tak neprepaľuje a neuvoľňuje ani zápach.
Výhody:
- Ideálne na občasné fritovanie
- Jedlo je po vypražení dokonale chrumkavé
- Kratší čas prípravy pokrmov ako pri vyprážaní na panvici
- Odnímateľné časti fritézy možno umývať v umývačke riadu
Nevýhody:
- Zložité čistenie neodnímatelných častí
- Nie príliš zdravá alternatíva prípravy jedla
Teplovzdušná fritéza:
Teplovzdušná fritéza čiže teplovzdušný hrniec zvládne pripraviť jedlo s veľmi malým množstvom oleja, alebo dokonca aj bez oleja, preto je ideálny pre zdravšie stravovanie. K ohrevu dochádza pomocou horúceho vzduchu prúdiaceho z veka fritézy. Pokrmy je možné v teplovzdušnom hrnci pripravovať podobne, ako v bežnej teplovzdušnej rúre. Možno používať kvalitnejšie oleje, ktoré by sa v iných fritovacích hrncoch prepaľovaly.
Výhody:
- Zdravšia príprava potravín
- Nižšia teplota pri príprave jedla
- Jednoduché čistenie a údržba
- Potreba nízkeho alebo dokonca žiadneho množstvo tuku
- Vďaka oddeľovaču potravín možnosť vyprážania viacerých jedál naraz
Nevýhody:
- Vyššia obstarávacia cena
- Dlhší čas prípravy jedla
Niektoré typy fritézy umožňujú umývanie v umývačke riadu a obsahujú najrôznejšie doplnky a funkcie pre bezpečnejšiu a ľahšiu manipuláciu na prípravu jedla.
- Priehľadné veko
- Izolovaný plášť
- Signalizácia výmeny oleja
- Viaczónová príprava dokáže urobiť prípravu dvoch,alebo viacerých druhov surovín súčasne v oddelených olejových kúpeľoch s vlastnou reguláciou teploty.